26.2.12

Album Lagu Lirik Gambar Datuk Siti Nurhaliza Mp3 Terkini

Ramai yang ingin mengetahui maklumat biodata terbaru pasal artis kesayangan negara dengan bebagai maklumat album lagu lirik atau gambar Datuk Siti Nurhaliza Mp3 yang boleh menggoda dan terpukau mendengarnya. Ada blog dato youtube 2011 dab 2012 dengan lyrics dan bertudung anggun cantik seksi, ada yang mengatakan sudah mengandung tetapi seperti bukan cinta biasa pastikan tinggi mu twitter.

SHAH ALAM – Bakal mengikuti pengajian di Universiti Teknologi Mara (UiTM) di sini tidak lama lagi. Meskipun mengambil keputusan meneruskan kerjaya sebagai penyanyi selepas tamat Sijil Pelajaran Malaysia (SPM), beliau berkata, cita-cita melanjutkan pengajian ke peringkat lebih tinggi tidak pernah padam sejak lebih sepuluh tahun lepas. Bidang muzik menjadi pilihan memandangkan ia seiring dengan kerjayanya sebagai penyanyi dan beliau percaya UiTM merupakan tempat terbaik untuk menggenggam sekurang-kurangnya segulung diploma dalam bidang berkenaan.

“Beliau sedang berbincang dengan pihak UiTM dan jika semuanya berjalan lancar, beliau akan meneruskan pengajian seperti yang dirancang,” katanya pada sidang akhbar selepas mengadakan persembahan pada Malam Gala dan Karnival SimplySiti. Di UiTM kursus muzik ditawarkan pada peringkat diploma dan ijazah sarjana muda di bawah Fakulti Muzik. Pada peringkat diploma, kursus itu akan mengambil masa selama dua tahun setengah manakala tiga tahun untuk peringkat ijazah sarjana muda. Perkara itu turut disahkan Naib Canselor UiTM, Profesor Datuk Dr. Sahol Hamid Abu Bakar pada sidang akhbar berkenaan.

Sahol Hamid berkata, UiTM sedang berbincang mengenai perkara itu dan sedia menerima yang berhasrat menyambung pengajiannya.
Kosmo 11/7/2011

Beliau mempunyai tahap penghayatan paling baik dalam lagu. Suaranya memberi warna pada lagu dan limpahan emosi jelas terpancar mengikut mood melodi serta lirik.
No other Malaysian singers can even get close. Ini la salah satu sebab kenapa Ramlah Ram tidak boleh menandinginya.
Suara Ramlah bukan saja tinggi – malah begitu merdu, solid dan pandai bermain dengan pitching.
Tapi masalahnya… Ramlah hanya ‘menyanyi’. Dia lontarkan seluruh suaranya dengan begitu indah dan bergaya, tetapi tidak diwarnakan dengan emosi yang pelbagai.
To simply put it, dia menyanyi sekadar untuk menyanyi. Sama seperti beliau, Ramlah is a natural-talented singer. But unlike her, Ramlah is not an intelligent.
As far as style of rendition and voice control are concerned, is BOTH talented and intelligent!

Kalau boleh cari seorang penyanyi wanita Malaysia yang layak menghampiri kombinasi seluruh bakat belau,
I would say that it is definitely Aishah. Dia mempunyai semua kualiti, kerana itu Aishah boleh menyanyi DENGAN BAIK semua jenis irama (pop, tradisional, soul, R&B,dance music, fast tempo etc.)
The only little problem with Aishah is… pitching tinggi dia tak serak-serak itik.
Ramlah Ram? Hmmm…dia okey juga tapi dia tak boleh nyanyi lagu soul R&B dan dance music (or fast tempo) dengan baik.
Kalau Aishah kembali kepada konsep album pertamanya dulu (pop Melayu kontemporari) – mungkin dia boleh saingi beliau.
Susahnya Aishah ni, she is just TOO EDUCATED and being overly westernized.
Dia tak suka mengikut arus tempatan. Dia gemar sangat mencuba sesuatu yang terlampau advance.

Bukanlah beliau itu SEMPURNA dan tiada cacat-cela langsung. Tapi jika diukur secara keseluruhan semua aspek pemberat bagi menilai kualiti vokal yang baik – secara jelas beliau mempunyai INDEKS KOLEKTIF yang JAUH LEBIH BESAR.
Of course has her own weaknesses and there is a number of singers whom could BEAT her in certain particular aspects. Contohnya:

§ Ramlah Ram – tentu sekali menang dari segi ketinggian pitching dan key.
§ Nora – mempunyai suara yang lebih tajam dan mersik pada julat suara pertengahan.
§ Julidza Adlizan – memilik rendition creativity (memainkan imbangan vokal dan emosi suara, tinggi/rendah, dalam/luar) yang JAUH, JAUH lebih stylish dan mengancam.
§ Camelia – vocal smoothness yang lebih licin, bersih dan lancar terutama pada lagu-lagu R&B.
§ Dayang Nurfaizah – mampu mewarnakan lagu dengan lebih baik dari segi penghayatan, khususnya lagu-lagu bercorak balada.
§ Sharifah Aini – memang dari segi kejituan sebutan dan kesinambungan nafas apungan. Suara dia memang boleh dengar begitu BESAR dan BERTENAGA. Itu sebab dia dan boleh buat konsert dengan cemerlang bersama orkestra.
§ Ziana Zain & Fauziah Latiff –mempunyai gaya stressing vocal yang lebih menaikkan bulu roma pada stanza lagu bernada rendah. Maksudnya, gaya alunan suara mereka lebih segar dan tidak klise. (cari.com)

No comments:

Followers

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...